Laatste nieuws
  1. Hard work pays off. Onne de Moes sluit aan bij Apollo
  2. Next up: Floris Versteeg
  3. Eredivisie basketball blijft in Amsterdam
  4. Teammeetings jeugd op 5 september
  5. Coach Patrick Faijdherbe stopt na vijf seizoenen Apollo

Historie

1937
Amsterdam is de bakermat van het basketball in Nederland. Zo werd de eerste basketballwedstrijd in Nederland ooit gespeeld in het Concertgebouw en ontstond er in 1937 ook de eerste competitie. De concertgebouwbezoekers hadden daar geen last meer van, want men was verhuisd naar de Apollohal, die oorspronkelijk als tennishal gebouwd was. Zeven van de acht eredivisieploegen (heren) kwamen uit Amsterdam. Toch werd het basketball in de stad in de loop der jaren een verhaal met veel ups en downs. Er was meerdere jaren geen enkele vertegenwoordiging uit Amsterdam in de heren eredivisie. Omdat in de eerste jaren de meeste teams uit Amsterdam kwamen, was ook de Nederlands kampioen van de eredivisie meestal een Amsterdamse club.
1970
Vanaf 1970 werd het basketball in Nederland ‘evenwichtiger’. In de jaren 70, 80 en 90 kwamen de kampioenen met name uit Haarlem (3x, begin jaren 70), Den Bosch (9x van 1978-1988) en Den Helder (6x van 1988-1998).
1996
Maar in 1996 begon Amsterdam aan een nieuwe reeks. Onder de naam Amsterdam Astronauts ging een nieuw, ambitieus bestuur aan de slag. Er werd een degelijk team samengesteld, er werden goede sponsors gevonden om de ambitie te ondersteunen. Dit leidde tot 7 kampioenschappen in de periode 1999 t/m 2009 en tevens tot grote successen in Europa (o.a. halve finale Korac Cup).
2005
Mosquito’s (opgericht in 1944) was in die jaren (van 2003 t/m 2007) al een powerhouse bij de jongens. Het behaalde in die jaren meerdere kampioenschappen in diverse leeftijdsgroepen, waaronder een unieke prestatie in 2005: Alle jongens-teams van Mosquito’s werden Nederlands kampioen. Het stoppen van de hoofdsponsor en het niet kunnen vinden van een nieuwe sponsor, mede vanwege de kredietcrisis, leidde tot het opheffen van het eredivisie-team en er werd op lager niveau ingeschreven. In de periode van Astronauts werd een samenwerking gestart met de 2 grootste verenigingen in Amsterdam: ABV Mosquito’s en BV Lely, met als voornaamste reden: het bundelen van krachten om talentontwikkeling te verbeteren. Astronauts focuste op eredivisie en de oudste jeugd, terwijl de beide andere verenigingen zich toelegden op alle leeftijdscategoriën, van U10 tot en met U18.

Heden en Toekomst

Apollo Basketball, het Heren 1 team van BC Apollo Amsterdam neemt sinds 2012 deel aan de Nederlandse eredivisie heren, de DBL (Dutch Basketball League).

De visie om met een goede mix van eigen talent, Nederlandse spelers en aangevuld met een beperkt aantal, waarde toevoegende buitenlanders te spelen. De afgelopen jaren bewijzen dat je met die combinatie van ‘eigen kweek’ en de juiste toevoegingen goed kan meekomen in de DBL.